Erasmus+ Tüm Süreçler Detaylı Anlatım(Part-3, Vize Almak)

Egemen Gulpinar
5 min readMar 9, 2021

--

Erasmus+ Exchange Programme

Herkese merhaba, bu yazımda büyük eksikliğini hissettiğim, her giden öğrencinin başvuru yaparken büyük çileler çekerek, soru işaretleriyle başvuru sürecini geçirmesi ve danışmanlarının bilgisizliği ile sorunlarına çözümü bulamayışının bir çaresine pansuman niteliğinde elimden geldiğince deneyimlerimi ve yapılması gerekenleri adım adım açıkladım.

Bu kısımlar ayırarak açıklamış olduğum yazım Part-3. Genel maksatlı Erasmus+ sürecini, vize işlemleri, yurt dışı okul kabulü, hibe ödemesi(hibe ne zaman ödenir? hibe herkese verilir mi ?) gibi başlıkları diğer yazılarımda bulup, adım adım konu başlıklarını takip edebilirsiniz.

Vize İşlemleri Öncesi

  • Öncelikle kazandığınız üniversite hangi ülkede ise, o ülkede vizenin alınabileceği siteyi öğrenin(örneğin Ingiltere’de gov.uk sitesinden başvurular yapılıyor. Bu site devletin kendi genel amaçlı sitesi).
  • Bunu google ile Ingilizce olarak aratarak bulabilirsiniz. En kötü, hiçbir bilginiz yoksa, okulunuzdaki erasmus koordinatörüne danışmak iyi bir yol olabilir çünkü oldukça fazla sayıda öğrenciyi her sene gönderiyorlar, elbet bir bilgileri vardır yardımcı olurlar.
  • Bu ihtimali de pas geçtiniz ve işe yaramadıysa, kazandığınız okulunuzdaki erasmus danışmanına mail atın, yardımcı olmasını isteyin. O size yol gösterip bilgilendirecektir muhakkak.

Belgelerin Hazırlanması

En karışık ve yorucu adım aslında bu kısım. Girdiğiniz sitede sizden nasıl bir vize başvurusu yapacağınızı sormakta. Sizin almanız gereken genellikle “Kısa Dönem Öğrenci Vizesi” veya Avrupa ülkelerinde bunun adı değişebiliyor..(Bazı ülkelerde erasmus vizesi bazılarında öğrenci vizesi olarak adlandırılır) Aldığınız vize 6 aylık olacaktır muhtemelen.

Şartnameyi okuyun, sizden istenen belgeleri sırasıyla not edin. Bunlar çok mühim detaylar yoksa vize başvurunuz geçerli kabul edilmeyebilir. Yanlış veya eksik evrak yüzünden tekrar başvurmak zorunda kalıp boşa vize ücretini birdaha ödemeniz gerekebilir. Bu detaylar mühim. Ciddiye almakta fayda var.

  • Notunu aldığınız her belgeyi en kısa süre içerisinde elde etmeye çalışın. Yüksek ihtimal sizden Sağlık Sigortası istenecektir. Bunu SGK yurdışına çıkan öğrenciler için ücretsiz olarak vermekte(Belirli anlaşmaları olan ülkeler için, sitesine girip inceleyin. Örneğin Ingiltere için bu geçerli değil) Ismi → Formül A/T 11 belgesi. Bu belge ile, özel sağlık sigortası yaptırmanıza gerek kalmaz. Vize başvurusunda bunu yanınızda bulundurun. Bu belgeyi vize için istemeseler bile kazandığınız üniversite isteyebilir.
  • Vize için en mühim olanı, okulunuzun size vereceği Kabul Mektubu’dur. Bu mektup vizeniz alınırken, konsoloslukta incelenip onay verilme aşamasında ne için geldiğiniz tescil edildiği için işlemlerin hem hızlanması ve alma sürecinizin kolaylaşması için büyük önem taşımaktadır. Bunu kazandığınız okul size vermediyse kendilerinden isteyin. İmzalı bir şekilde e-mail’inize göndersinler.
  • Transkriptiniz,
  • ikametgah bilgileriniz(istenirse)(aileyi kapsayan bir şekilde)
  • Öğrenci Belgeniz,
  • Pasaport Fotokopiniz
  • Finansal Kanıt Belgesi(istenirse)(bankada belirli bir miktar paranız olduğunu gösteren dekont),
  • Orada konaklayacağınız yer ve bununla ilgili detaylı bir belge(Part-4'de konaklama kısmında anlattım)
  • Hibe yazısı(çok önemli)(Part-4'de Hibe Alma kısmında anlattım)
  • Okulun kabul mektubu dışında, orayı kazandığınıza dair belgeleri de çıktı olarak almak ve sonradan kullanılabilecek şekilde bir dosyada saklamanızda fayda var.
  • Eğer internet sitesinden bir başvuru yapıp şayet bir form doldurduysanız, bir randevu aldıysanız(konsolosluk için), bunun tüm belgelerini de yanınızda götürün.
  • Eğer konsolosluk değil de bir temsilci şubeye gidiyorsanız ve bunun için belirli bir ücret ödediyseniz bu ödediğiniz ücretinde makbuz veya ödediğinize dair bir belgeyi çıktı halinde çıkarın.
  • Vesikalık fotoğraf çıkarın, lazım olacaktır.

— Ek olarak, yukarıda bahsettiğim “Hibe Yazısı” sadece hibeyi alacağınıza dair onaylanmış bir belge.(Hibeyi almıyorsunuz yani bu belgeyle). Bu sizin oraya gittiğinizde bir sponsor desteğinizin olduğunu tesciller. Ne kadar paranız olacak, kim ne para sağlıyor size? gibi soruların cevabını konsolosluk ister. Bunun için elde ettiğiniz tüm gelir beyanlarını ayrıntılı olarak belgeleyin.

Konsolosluktan Vize Randevusu Alma ve Başvuru İşlemleri

  • Dediğim gibi, ilgili ülkenin vize almak için yönlendirilen siteyi adım adım takip edin. Ingilizceniz yeterli değilse birinden yardım alarak yapmanızda fayda var çünkü yanlış bir cevap vermek bile ileride size sıkıntıya düşürebilir. Eğer bir form dolduracaksanız internet üzerinden, burada yazdıklarınızı düzgün seçin, eksik bir şey yazmayın, eklemeyin. Bu formu doldurduktan sonra çıktısını da muhakkak alın lazım olacaktır.
  • Konsolosluklar randevu usulü çalışır genellikle. Belirli bir siteye yönlendirir sizi ve oradan randevu gün ve tarihini, vize ücretini ödediğiniz takdirde gerçekleştirir(ülkeden ülkeye değişiyor, ben $100 dolar civarında ödedim Ingiltere için).Düşük ihtimalde olsa EK olarak, sizin yakın çevrenizde konsolosluk yoksa anlaşmalı olduğu acentelere yönlendirir ve oradan yapmanızı ister. Ancak bunun için ekstra para ödemeniz ($45, değişebilir)gerekmektedir. Bunu yapmak istemiyorsanız en yakın konsolosluğu seçip randevu almanız gerekmekte. Hangisi bana yakın, en yakın konsolosluk nerede diyorsanız Dışişleri Bakanlığı’nın sitesini kontrol edebilirsiniz.
  • Ücret ödeyerek — veya ödemeyerek randevuyu aldınız. Almadan önce muhakkak sayfaları okuyun, sizden geldiğinizde istenilen evrakları muhakkak listeleyecekler o sitede.

Şayet istenilen evrakları online olarak yüklemeniz de istenebilir. Bunun için evrakları edindikten sonra güzel bir şekilde taratıp internet ortamında paylaşılacak düzeye getirmeniz gerekmekte.(şimdiki sistem böyle, evraklar online olarak yükletiliyor. Ancak siz genede asıllarını konsolosluğa giderken yanınızda götürün, tedbirli olmakta fayda var. Belki tarattığınız dosya tam okunmadı veya sizden aslını isterler, kim bilir.)

  • Listelenen evrakları not edip teker teker almaya çalıştıktan sonra, bir mühim olan noktayı atlamamanız gerekmekte. Hepsini(eğer tüm sayfa Türkçeyse mecbursunuz) Ingilizce olarak tercüme ettirmeniz gerekmeke. Türkçe bir belge götürmeyin. Tercüme ettirdiğiniz kurum yeminli çevirmen olup damgasını basmalı. Resmi bir şekilde olmalı her şey.
  • Bu kısım için paranız bir miktar gidebilir. Sayfa başına 50 TL civarında aldıklarını duymuştum. Ona göre pazarlık yapıp indirim yapılması için uğraşabilirsiniz. Ancak transkript, pasaport, sağlık sigortası(acente ingilizce olarak istediğinizde sunacaktır), öğrenci belgesi(okulda şayet varsa ingilizce çıkartabilirsiniz) gibi evraklar zaten İngilizce çıkarılabiliyor. Sizin yapmanız gereken 3–4 evrağın tercümesi aslında.

Konsolosluk ve Başvuru Aşaması

Bu aşamada tüm belgeleriniz hazır, hepsini İngilizce olarak elinizde bulundurup bir dosya içinde erkenden konsolosluğa(veya ilgili acenteye) gideceksiniz.

  • Konsolosluklarda size yabancı dilde sorular sorulabilir. Neden alıyorsun vizeyi, ne yapacaksın orada, hangi okulu kazandın gibi… basit şeyler.
  • Burada da heyecanlanmaya gerek yok. Basit cevaplar verebilirsiniz.
  • Devamında biyometrik fotoğraf, parmak izleri alınır. Sizden gelirken getirmenizi istediği(sitede belirtilen) evrakları isterler.
  • Konsolosluğun durumuna göre değişir tabi, sizden orada belirtilmeyen başka bir evrağı da isteyebilir. Bunun için tüm evrakları yanınızda götürmeniz gerektiğini söylemiştim. Orada inceleyip doğruluğunu teyit eder. Eğer yanlış bir evrak götürmüş-yüklemiş veya form doldururken hatalı cevaplar vermişseniz vize işleminiz ertelenebilir, vermeyebilirler. Bunun için sürekli dediğim gibi ciddiyetle ve dikkatli bir şekilde yapmanız gerekmekte.

Eğer acenteden pasaport işlemleri yaptırdıysanız, burada ben karşılaşmadım yabancı soru ve mülakatla. Türk bir çalışan gelip fotoğrafımı çekti ve 2 dakika sonra çıktım tüm işlemler tamamlanmıştı.

Tüm detaylar bittikten sonra(çokta sürmüyor zaten), evinize gidip geriye sadece beklemek kalıyor. Genellikle internet sitesinden, e-mail üzerinden sizi bilgilendirirler. 2–3 hafta iş günü içerisinde bitmiş olacaktır. Eğer evraklarınızda problem yok, her şey eksiksizse bu işlem daha da kısalabilir.(benim 10iş günü sürdü ve e-mail olarak bildirim geldi).

Devamında bilgilendirildikten sonra size ya kargoyla evinize gönderecekler yada gelip almanız gerekecek. Bunu konsolosluğa giderken size soracaktırlar. “Eğer sormadılarsa, evime kargolanmasını istiyorum” demeniz, boşu boşuna gene aynı yolu çekmemenizi sağlar(şayet uzaktaysa). Kargo PTT ile gelecektir muhtemelen, biraz sürebilir…

Evet bugunkü yazımda tamamlanmış oldu. Bu anlatımda genel bir Vize sürecinden bahsettim. İleride İngiltere’ye erasmus için nasıl vize alınır? başlıklı makalemi yayınlayıp burayı kazanmış olan ve düşünenlere yararlı bir yazıyla daha çok yardımcı olmak peşindeyim.

Eğer bu makalede gene problemleriniz var ise, Youtube ile giden insanların videolarını izleyip bir miktar daha bilgi sahibi olabilirsiniz.

Destek olmak için beğenip daha fazla yerlere paylaşabilirsiniz. Amacım rehber olup bu konuda insanlara kolaylık sağlamak.

Keyifli Okumalar…

--

--

Egemen Gulpinar

I enjoy writing articles in Turkish and English languages, on everything I have been working on and experienced.